Populatiecontrole van de Paardekastanjemineermot


Beschrijving

Deltaval zijaanzicht

Deltaval

De val bestaat uit weerbestendige kunststof delen die samen gevouwen worden tot een driehoekige val, de Deltavorm.De driehoekige val heeft de afmetingen 21 bij 12 en is 11,5 cm  hoog. Beide zijde van de val zijn deels open. In de val wordt een losse lijmstrook gelegd. Op deze lijmstrook is een feromooncapsule geplaatst (geplakt) De mannelijke motten worden door de specifieke sekslokstof uit de boomkroon naar de val gelokt. Bij de val aangekomen worden de mannelijke dieren in de val gelokt, waarna ze op het kleverige pappier vastplakken. Een basisset bestaat uit: 1 val, 2 feromooncapsules, 8 dubbele lijmstroken (vangoppervlak 20 x 24 cm) en een informatieblad. De set wordt geleverd in een kunststofzak. De feromooncapsule is, afhankelijk van de weersomstandigheden, 7 tot 8 weken werkzaam. Bij warm weer korter, bij koel weer langer. Ongeopend en koel bewaard, is de feromooncapsule 2 jaar houdbaar.Inlegvel uit een deltaval. Op het inlegvel bevind zich de vangst van 1 week.

De feromoonvallen zijn ontworpen voor: het vaststellen van het begin van de eerste generatie motten, het monitoren van de populatie dichtheden,  vaststellen van de aantallen generaties motten per jaar en  de veranderingen in het seizoen. De monitoring maakt het mogelijk om:

  • het verwijderen van het blad;
  • het aanbrengen van lijmringen;
  • het toepassen van stam en bladbespuitingen met biologische en/of chemische middelen, voor zover toegestaan;
  • op het juiste tijdstip toe te passen en de effectiviteit van de afzonderlijke maatregelen te controleren.

Ondanks het feit dat op dit moment nog geen zichtbare tekenen van een verzwakking aanwezig zijn kan worden aangenomen dat bij een ernstige aantasting gedurende meerdere jaren de conditie van de boom negatief wordt beïnvloed. Vooral de weerstand tegen secundaire aantastingen zoals schimmels, zal afnemen. Voor bomen in het stedelijke gebied die toch al veel stressfactoren ondervinden, kan de aantasting door de Paardekastanjemineermot net teveel zijn.
Het is daarom aan te bevelen om alle maatregelen te nemen die de infectiedruk door dit insect verlagen. De boom kan door het nemen van deze maatregelen zo lang mogelijk zijn groene blad behouden.
Voor meer informatie over deltavallen, download de onderstaande pdf of neem contact op.
 
Deltaval Camlock 2011.pdf
Gebruiksaanwijzing Deltaval Camlock.pdf