Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door Guignardia aesculi. Dit is een schimmel.

De schimmel overwintert op de afgevallen bladeren en infecteert van hieruit in het voorjaar de boom. Infectie verloopt via wonden op het blad die ontstaan door bijvoorbeeld vraat, hagel of regenschade. De wondjes hoeven niet groot te zijn om deze schimmel een kans te geven.
Vanuit de infectieplaats ontstaat een bruine verkleuring van het blad: een zogenaamde necrose. Deze necrose is vaak begrensd door een gele ring. Bij een ernstige aantasting door Guignardia aesculi lijkt het beeld van de aantasting sterk op de schade veroorzaakt door strooizout.
De aantasting is niet elk jaar even groot. Tijdens warme droge zomers is de aantasting vaak minder groot dan bij koele en natte zomers.

Een schade waarmee Guignardia aesuli vaak wordt verward, is schade door de paardekastanje-mineermot (Cameraria ohridella).

Het meest eenvoudige kenmerk om beide uit elkaar te houden is, dat de larven van de mineermot netjes tussen de bladnerven in vreten. De bladnerven blijven intact. De schimmel groeit echter ongestoord over de bladnerf heen.