Populatiecontrole van de Paardekastanjemineermot


Beschrijving

Deltaval zijaanzicht

Deltaval

De val bestaat uit weerbestendige kunststof delen die samen worden gevouwen tot een driehoekige val: de Deltavorm. De driehoekige val heeft de afmetingen 21 bij 12 en is 11,5 cm  hoog. Beide zijde van de val zijn deels open. In de val wordt een losse lijmstrook gelegd. Op deze lijmstrook is een feromooncapsule geplakt. De mannelijke motten worden door de specifieke sekslokstof uit de boomkroon naar de val gelokt. Aangetrokken door de seksstof gaan de mannelijke motten de val in. Daar plakken ze op het kleverige papier vast.
Een basis-set bestaat uit: 1 val, 2 feromooncapsules, 8 dubbele lijmstroken (vangoppervlak 20 x 24 cm) en een informatieblad. De set wordt geleverd in een kunststofzak. De feromooncapsule is, afhankelijk van de weersomstandigheden, 7 tot 8 weken werkzaam. Bij warm weer korter, bij koel weer langer. Ongeopend en koel bewaard, is de feromooncapsule 2 jaar houdbaar.
Inlegvel uit een deltaval. Op het inlegvel bevind zich de vangst van 1 week.

De feromoonvallen zijn ontworpen voor: het begin van de eerste generatie motten vast te stellen, de populatie-dichtheden te monitoren, de aantallen generaties motten per jaar vast te stellen en de veranderingen in het seizoen te registreren. De monitoring maakt het mogelijk om maatregelen op het juiste tijdstip toe te passen en de effectiviteit van de afzonderlijke maatregelen te controleren. Dit gaat om de volgende maatregelen:

  • De gevallen bladeren verwijderen;
  • Lijmringen aanbrengen;
  • Stam- en bladbespuitingen met biologische en/of chemische middelen toe te passen, voor zover toegestaan;

Ondanks het feit dat op dit moment nog geen zichtbare tekenen van een verzwakking aanwezig zijn, mag worden aangenomen dat bij een ernstige aantasting gedurende meerdere jaren de conditie van de boom achteruit gaat. Vooral de weerstand tegen secundaire aantastingen zoals schimmels neemt af. Bomen in het stedelijke gebied staan al onder druk van veel stressfactoren. De aantasting door de Paardekastanje-mineermot is dan misschien net teveel.
Daarom bevelen wij aan om alle maatregelen te nemen, die de infectiedruk door dit insect verlagen. De boom behoudt door deze maatregelen zo lang mogelijk zijn groene blad.
Voor meer informatie over deltavallen, download de onderstaande pdf of neem contact op.


Deltaval Camlock 2011.pdf
Gebruiksaanwijzing Deltaval Camlock.pdf